crestinism

Just another www . weblog . ro weblog

Imparatul Irod, cel nu atat de mare

septembrie 15th, 2008 · No Comments · Religie

„Cand a auzit imparatul Irod acest lucru, s-a tulburat mult; si tot Ierusalimul s-a tulburat impreuna cu el.“ (Matei 2,3)

Irod, a fost mai intai de toate, un politician. Era nevoie de o fina intuitie si de talent pentru a supravietui in cadrul politic al Romei, care era la fel de serpuitor si de schimbator precum raul Iordan. El putea sa fie si brutal, ca atunci cand i-a pedepsit pe ultimii care se ridicasera, in templu, impotriva stapanirii lui. Acestia reusisera sa reziste timp de trei luni, inainte ca Irod sa-i poata ucide cu ajutorul armatelor romane. Era curmata viata oricui considera ca ar reprezenta o amenintare impotriva tronului sau. Treptat, a ajuns sa nu mai aiba incredere in nimeni si sa fie tot timpul in alerta, de teama comploturilor puse la cale de familie. Niste simple aluzii erau suficiente pentru a-l face sa-si ucida cele mai apropiate rude si cei mai buni prieteni. Proprii sai fii (Aristobulus si Alexander), dupa ce au primit educatie la Roma, intorcandu-se acasa, au descoperit ca un al treilea fiu al lui Irod (Antipater) conspirase impotriva lor. Ei, impreuna cu 300 de simpatizanti, au fost omorati cu pietre.

Sosirea magilor a aruncat Ierusalimul intr-o adevarata frenezie de extaz. Irod a auzit si el vestea. Oricine sosea in oras, afirmand ca era in cautarea Imparatului iudeilor, pentru ca Ii vazuse steaua in rasarit si dorea sa mearga sa I se inchine, atragea imediat atentia lui Irod. «Venirea lui Hristos a fost cel mai mare eveniment care a avut loc vreodata, de la intemeierea lumii. Nasterea lui Hristos pe pamant, care a adus bucurie printre ingerii cerului, nu a fost intampinata la fel si de puterile monarhice ale pamantului. Suspiciunea si invidia au fost trezite in regele Irod, iar inima lui nelegiuita a pus la cale planuri intunecate pentru viitor.»

Retinerea preotilor de a-i divulga informatii cu privire la Mesia parea a fi dovada unui complot . « Nu este de mirare ca intreaga cetate era tulburata, pentru ca locuitorii ei erau foarte familiarizati cu atrocitatile de care era capabil Irod. Temandu-se de o rascoala populara, el ar fi putut da un ordin ca sa fie omorati sute sau chiar mii de oameni. » « Aceasta a fost primirea de care a avut parte Mantuitorul, atunci cand a venit la o lume cazuta. »

Interpretarea gresita a profetiilor mesianice de catre preoti si carturari a pus astfel in pericol viata pruncului Isus. Credinta populara propovaduia un Mesia pamantesc, care sa domneasca in putere si in glorie peste intreaga lume.

Si astazi, interpretarea gresita a Scripturii este la fel de periculoasa pentru supravietuirea noastra spirituala, precum a fost atunci pentru siguranta fizica a pruncului Isus Hristos.

devotional.ro

Tags:

No Comments so far ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X